www.cep.si

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IMG rswk0j1

V prostorih Centra za evropsko prihodnost na gradu Jable je včeraj, 22. junija 2016, potekala predstavitev in zunanja strokovna presoja celovite analize nacionalnih zmogljivosti za vzpostavitev morebitnega medresorskega centra za usposabljanje policistov ter vojaških in civilnih oseb za sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah (MOM) Združenih narodov.

Celovito analizo je v okviru svojega mandata pripravila medresorska delovna skupina MDS, sestavljena iz predstavnikov Ministrstva za obrambo, Slovenske vojske, Policije, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za zunanje zadeve in Centra za evropsko prihodnost. MDS je pripravila pregled vseh in primerljivih nacionalnih programov, ki izvajajo usposabljanja policistov ter vojaških in civilnih oseb za sodelovanje v MOM ZN, Nata in EU, naredila primerjavo sistemov usposabljanja in izvajalcev programov v ZN, Nato in EU ter v izbranih evropskih državah ter analizo pravnih, kadrovskih, finančnih, tehničnih in drugih zmogljivosti za oblikovanje morebitnih skupnih organizacijskih oblik sodelovanja vojske, policije in civilnih subjektov. V zaključku analize je podala predlog za ustanovitev IPOTC (Interministerial Peace Operations Training Centre), ki bi glede na skupne cilje in koristi za MORS, MNZ in MZZ, temeljil tudi na izpolnjevanju pravic, dolžnosti in obveznosti, ki jih ima Slovenija kot članica ZN in drugih mednarodnih organizacij.

Predstavitvi je sledila razprava, kjer so udeleženci v predlogu IPOTC prepoznali novo kakovost v nacionalno varnostnem sistemu in podprli predlog njegove ustanovitve.

Contact Information

Centre for European Perspective
Grajska cesta 1
1234 Loka pri Mengšu, Slovenia
Tel:+38615608600
Fax: +38615608601

Facebook page Follow me